Honingweetjes

Honingweetjes
Biologische honing
De zoete smaak van biologische honing
Overstappen op biologische honing betekent kiezen voor de smaak van de natuur. In elke lepel honing proef je de bloemen waarvan de bijen hun nectar hebben verzameld. Honing is ook heerlijk om een zoete twist te geven aan je bakje yoghurt. Honing is niet alleen lekker voor jezelf, het is ook ongelofelijk belangrijk voor bijen, vlinders en vogels. Waarom? Dat lees je in dit artikel.
Biologische honing
Honing lijkt eigenlijk altijd een natuurlijk product. Maar bijen kunnen op allerlei manieren gehouden worden. Wist je bijvoorbeeld dat sommige imkers de vleugels van de koningin afknippen? Dit voorkomt dat ze wegvliegt en de koningin het volk meeneemt naar een andere plek. De koningin van biologische imkers mag altijd haar vleugels houden. Ook een biologische bijenkast is anders. Zo wordt de bijenkast van biologische imkers gemaakt van natuurlijke materialen als hout, in plaats van bijvoorbeeld kunststof. Maar om honing echt biologisch te kunnen noemen, telt ook het vlieggebied van de bijen mee. 3km om de bijenkast heen (zo ver kan een bij vliegen) mag niet gespoten zijn met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kan dus in natuurgebieden zijn of bijvoorbeeld op het land van een biologische boer. Door te kiezen voor biologische honing, stimuleer je dus het beheer van aaneengesloten natuurlijke gebieden vol bloemen en met een grote biodiversiteit.
Hoe herken ik een biologisch product?
Biologische honing is makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje). Deze staat altijd op het potje. Gebruik van dit Europese biologische keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie en dat dit is gecontroleerd. Ook de woorden biologisch – of bio, eko, eco of organic mogen er alleen op staan als het product volgens de Europese regels voor biologisch is geproduceerd. Biologische honing kun je op veel plekken kopen. In de supermarkt is ook vaak een klein assortiment beschikbaar. Kortom, de overstap op biologische honing is een makkelijke manier om impact te maken voor de biodiversiteit. Jij blij, bij blij!
Meer weten over biologisch?
Op de website van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en natuur lees je alles over biologisch: feitjes en cijfers over biologisch.
Lees meer over het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje).